Můj aktivní život 

Kdo mě zná, tak ví, že odjakživa je nedílnou součástí mého života cvičení a běh. Když jsem poprvé otěhotněla, svoje běžecké boty jsem uklidila do skříně a začala chodit na cvičení na míčích. No popravdě, po dvou lekcích jsem to zabalila a vrátila se k pohybu v přírodě, tenkrát jsem podnikala dlouhé procházky, jenomže to jsem ještě měla spoustu času. Při druhém těhotenství jsem začala docela intenzivně a pravidelně plavat, popravdě sebralo mi to dost času (dojít na bazén, vrátit se zpět), navíc jsem řešila hlídání pro své první dítě. Zároveň jsem však nechtěla přestat se sportováním a z aktivního život přepnout na nezáživné domácí protahování, které mi nabízela knížka o mateřství, co jsem si koupila.
Když jsem před několika týdny zjistila, že jsem - tentokrát už po třetí - těhotná, naskočila mi v hlavě otázka: A jak to teď bude s mým aktivním životem? Se cvičením a běháním? V hlavě se mi vyrojila spousta otázek, které ještě přiživily komentáře okolí - a ty pěkně postaru velely hodně odpočívat, jíst za dva, a když něco dělat, pak hodně číst (protože u toho se dá ležet). Trochu jsem zapochybovala, těhotná sice nejsem poprvé, ale už mi dávno není dvacet let a navíc další otázky v hlavě: Nebudu to malé v sobě moc natřásat? Nebude poletovat víc, než by mělo? Nemůžu něčemu tak droboučkému ublížit? Potratit? A co až bude trochu větší? Bude odolnější? Nebo naopak?

A tak jsem vyrazila za odborníky poptat se na tohle všechno.
Že se v těhotenství nesmí běhat, se dozvíte hlavně od lidí, kteří nikdy pořádně neběhali. Proto pro ně běh představuje "nesmírnou zátěž", ať jsou laici, nebo odborníci. "Poznala jsem v těhotenství dva lékaře. Oba mi řekli, ať klidně běhám, nic tomu nebrání. Klíčové je však jedno slovo "přiměřené". V první řadě je podle odborníka důležité, jak aktivní sportovkyně jste byla před otěhotněním. Na druhou stranu se nedoporučuje v těhotenství s běháním začínat.

A tak občas vyběhnu do přírody, venkovní aktvita je pro mne velkým relaxem, avšak alfou a omegou jsou tentokrát spíše moje myšlenky a pohodlnost (ráno se mi nechce z postele, večer už bývám unavená...), ale překonat tyto překážky je pro mne tím největším vítězstvím.

Zkrátka psychika je nedílnou součástí jakéhokoliv sportovního výkonu, tréninku či jiného cíle!!!

Neříkej SOBECKOST TOMU, CO TI DÁVÁ ENERGII PRO DRUHÉ 


Když si položíte otázku, : Myslet pouze na sebe? To je přece tak SOBECKÉ... Přitom zaměřit se na sebe je nejlepší způsob, jak následně pomoci druhým. Nikdo není schopen dát to, co nemá. Nabrat vlastní pohodu, vnitřní sílu, kvalitní energii, obnovit ten pocit, že je nám dobře, to všichni tolik potřebujeme - abychom to všechno mohli dávat i druhým, svým blízkým, na kterých nám tolik záleží.

Občas je třeba vypnout a jít udělat něco sama pro sebe, dny o jarních prázdninách jsem zahájila běháním a i když se mi kolikrát do té zimy nechtělo, vždy jsem měla na mysli, že dnešní ráno je začátkem nové budoucnosti, proto udělej to, co Tě posílí.

💪😉🙂

Co je METABOLIC TRAINING?

 H.I.I.T (High Intensity Interval Training)

Můj cvičební plán je postavený na rodinném frmolu a chozením do práce. Vím, že je těžké zvednout se, když už meleme z posledních sil a jít si zacvičit, ale berte to jako výborný restart z celého dne. Věřím, že čas na cvičení se v dnešní uspěchané době dá zakomponovat do našeho denního programu.

Pokud čekáte cvičení ve stylu aerobiku, kdy se rozcvičíte při aerobní sestavě a poté se pustíte do posilování s klasickými pomůckami, jako jsou např. činky nebo gumičky, pak se mýlíte. Lekce neobsahují žádné choreografie, jsou uspořádány jako drilová cvičení do intervalového tréninku a to ocení lidé, kteří neradi choreografické lekce. Trénink zaměstná vaše tělo i mozek na 100 %, čímž vám poskytne nejen možnost, jak si zlepšit fyzickou zdatnost, ale také jak si maximálně psychicky odpočinout a zapomenout na každodenní starosti. Tento způsob cvičení je velice motivující, měřitelný, hodinu od hodiny můžete sledovat, jak vaše fyzická kondice roste, a jak zvládáte trénink s mnohem větší lehkostí, než na začátku.

Vše je podloženo vědou!

Metabolický intervalový trénink je založený na posledních vědeckých zjištěních o hormonálních odezvách a metodách tréninku pro maximální odezvu energetického systému. Hlavním cílem je maximalizovat vybuzení užití vlastních tukových zásob jako energetického paliva při i po tréninku. Ve studii z roku 2008, otištěné v Journal of Strength and Conditioning, měl metabolický kruhový intervalový trénink desetinásobně vyšší úspěšnost ve ztrátě tělesného tuku v porovnání s ostatními aerobními tréninky nebo s tréninky se zátěží. Další studie za posledních 8 let můžete najít v The Journal of Medicine and Science in Sport, The European Journal of Physiology, The Journal of Sports Nutrition a The European Journal of Applied Physiology. Některé výzkumy ukazují, že metabolický intervalový trénink má efekt skoro 50-ti procentního zvýšení náročnosti na užití tělesného tuku jako energetické základny během cvičení. Jiné studie ukazují, že tento typ tréninku produkuje "EPOC" (nadměrná potréninková kyslíková spotřeba) trvající od 16 do 48 hodin po tréninku. Ale dost vědy!

Pokud jste dosud nebyli ve shazování tuku úspěšní, toto je opravdu zaručená cesta.

Při sestavování týdenních plánů využívám myšlenek všech aspektů silového tréninku k vytvoření co nejlepšího tréninkového programu spalujícího tuk v nejvyšší možné úrovni. 

Každý trénink je nacpaný intervaly tvrdé práce přerušované krátkými přestávkami tak, aby došlo k maximální ztrátě tuku v co nejkratším čase.

Naše hodina začíná zahřátím například v podobě běhu na místě, různých skoků, jehož součástí jsou změny tempa a směru. Cardio rozcvičku tvoří aerobní cviky (aktivační), komplexní cviky (vícekloubové) a izolované cviky (jednokloubové). Aktivačními cviky dochází k nabuzení nervosvalového systému a k uvedení těla do provozních podmínek. Principem je postupné zvyšování tepové frekvence, příprava svalů a kardiovaskulárního systému na samotné cvičení. Poté následuje stretching na zlepšení hybnosti kloubů a pružnosti svalů. S dokonalou mobilitou se rodíme, v průběhu vývoje tuto schopnost postupně ztrácíme na úkor stability. Vlivem převahy sezení v našem pohybovém stereotypu přicházíme o plnohodnotný pohyb a tělo přestává pracovat v přirozeném režimu své funkce. O mobilitě kloubů se ale více rozepíšu v dalším článku. Hlavní část tréninku trvá okolo 20-ti minut, při kterých se jede na maximum. Velmi efektivní trénink se skládá z několika komplexních (vícekloubových) cviků s vlastní vahou těla (případně s pomůckami), které se cvičí v časovém intervalu a v několika kolech. Rozsah přestávky mezi jednotlivými cviky udržujeme mezi 10 a 20 sekundami. Stačí to akorát k utření potu a napití se vody. Délka přestávky může být upravena v závislosti na kondici cvičícího. Frekvence tréninku nesmí přesáhnout tři lekce týdně. Po tomto typu cvičení naše tělo potřebuje dostatečnou regeneraci. Lekce zahrnuje i závěrečný stretching a následnou mobilizaci kloubů. Po celou dobu cvičení je kladen důraz na fyzickou kondici a technické provedení.

Výhody cvičení:
- Funkčnost - zaměření na technickou stránku a efektivitu pohybu
- Zlepšení funkce kardiovaskulárního systému
- Zvýšení sportovních výkonů a kondice
- Zlepšení funkce metabolismu a lepší odbourání tuků

Odměnou za to, že tak nárčnou hodinu zvládnete, vám bude sice maximální únava, ale zároveň duševní odpočinek a dobrý pocit ze sebe. Kolik úsilí byste měli vložit do každé série cvičení? Myslím, že to záleží jen na tom, čeho chcete dosáhnout. Vyšší úsilí = lepší výsledky!!!

Těším se na další společné tréninky s Vámi :-)


© 2016 Dana Matejsková
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky